• Nana Jensen

Det omtalte Mix!


I mine timer både med mine privatelever og elever på Stemmefabrikken går snakken ofte på, hvad der er sund sangteknik er. I den forbindelse snakker vi ofte om "at mixe" eller at synge i et mix. Og hvad er så det?

Det at synge i et stabilt mix betyder at synge balanceret. Det vil sige at forbinde din ”chest voice”/ "brystklang" med din ”head voice”/"hovedklang" i et ”mix voice”. Et mix er altså et blend af head og chest voice eller bryst- og hoveklang.

Brystklang

Du har sikkert selv lagt mærke til, at når du synger i den lavere del af dit registre er din stemme nært beslægtet med din talestemme. En simpel måde at opleve din brystklang på er at holde en hånd på dit bryst og så sige ahh. Da vil du opleve en vibration i dit bryst. Din brystklang er fundamentet for en god sangstemme. Derfor kan det være relevant at kigge på dit lavere registre, før vi kigger på dit mix. Dette kan også være relevant undervejs i prosessen. Der er utrolig stor forskel på, hvordan en brystklang lyder forskelligt. Jeg elsker det her eksempel på to stemmer, for her bliver det tydeligt at størrer ikke nødvendigvis er bedre, men at det blot er to smukke lyde :) Lidt lige som at samligne en violin med en cello eller en tenorsax med en sopransax. De kan alle lyde smukt, de er bare forskellige.

Hovedklang

For at kunne skabe et mix skal vi også have adgang til vores hovedklang. Vores hovedklang som betegnes sådan fordi den sympatiske resonans opleves i kraniet/hovedet. Du kan prøve at lægge din hånd lige på kaninkanten/ dit baghoved og imitere en sirene på et uhh. Da vil du kunne mærke en vibration.

Begreberne hovedklang og falsetto er ofte blandet sammen. I denne sammenhæng opfattes falsetto ikke som hovedklang. Falsettto har en mere luftig kvalitet hvor hovedklang er mere klar i lyden.

Mix

Hvis vi tager et kig ned i et klaver kan vi se at strengene, der skaber de dybe toner er tykke og lange og de der danner de lyse toner gradvist bliver tyndere og kortere jo højere tonen bliver. Dette princip gælder også for stemmen. Det betyder, at når vi synger i den dybere del af vores stemme er stemmelæben tykkere og længere, mens når vi synger højere toner er stemmelæben tyndere fordi den strækker sig for højere pitch.

Hvad skal vi så bruge et mix til: et mix bruges til at komme lettere fra bund til top i din stemme og bruges derfor til at skabe en bro mellem dine registre. Det bruges ofte der hvor du oplever et markant skift i din stemme. Dette område kaldes for broer. For mænd er den 1. bro fra E4-G4 og for kvinder fra A4 to C5.

Det er to meget forskellige muskelkoordinationer der finder sted i brystklang og hovedklang. Kunsten er at få koordinationen mellem de to muskelkoordinationer til at arbejde sammen


13 views

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now