• Nana Rashid

Om at øve sig!


I den tid jeg har undervist er der et emne, der har optaget mig rigtig meget. Det er hvordan en sanger øver sig effektivt . Jeg har talt med en del af mine kollegaer og elever og spurgt om, hvordan de øver sig. Nogle siger, at de har været “slidere" hele vejen gennem konservatoriet, og stadig føler de ikke har rykket sig bemærkelseværdigt. Andre synes på magisk vis bare at kunne. Hvad er forskellen på de her to grupper af sangere. Er det talent eller har de knækket “the talent code”?

Jeg har selv øvet mig utrolig meget og har stadig meget at lære for at have en stabil balance i min stemme fra den laveste til den højeste tone. For at være ærlig var min stemmebrug meget dårlig fire år tilbage. Den måde jeg nu træner min stemme på synes at have en øve metode, som skaber vedvarende og bedre resultater. Og hvorfor så det?!

Først og fremmest handler det om, at det er en procesorienteret øve metode, der fokuserer på delmål. Øvelserne er designet til at isolere de enkle muskelgrupper, så projektet ikke bliver uoverskueligt. Derudover fik jeg undervisningen af lærere der kunne korregere mig.

Disse sanglærer forstod, at på det tekniske niveau jeg havde var/er deres job at træne mine neuromuskulære vaner og give mig netop de øvelser, der får min stemme til være fri og balanceret. Derudover er jeg blevet udstyret med klare afgrænsede og fokuserede opgaver, så jeg har/havde mulighed for at øve mig fokuseret og i dybden mellem timerne .

Når vi synger på en balanceret og fri måde er der en gruppe af muskler, der skal koordinere. Vi kan sammeligne det med at lære dansetrin. Vi bryder trinene ned, og øver dem hver for sig, og bagefter sættes de sammen. Det samme gælder for stemmetræning bestemte muskelgrupper isoleres ved brug af øvelser og de gode neuromuskulære vaner indkodes. Vi kan altså konkludere at øve metoden og kvaliteten af din øvning betyder noget for, hvordan du udvikler dig. Da det er med til at skabe gode vaner. Derudover handler det om bevidsthed at kunne huske oplevelsen/kropsfornemmelsen af øvelsen, så det er muligt at genkalde og repetere øvelsen korrekt og dermed etablere en ny og sund vane, der er stærkere end den gamle vane.

For der er både fordele og ulemper ved vaner. Det gode er, at så snart den sunde sangteknik er en vane, så behøver du ikke tænke over det mere, og du kan fokusere på musikken. Nye vaner dannes meget hurtigt gennem repetition. Ulempen er, at det ikke kun er gode vaner, der lagres hurtigt, men også dårlige vaner, og de kan derfor være svære at erstatte med nye gode vaner. Så derfor er det super vigtigt, at en elev, der netop er begyndt at træne sin stemme, som minimum kommer til træning en gang i ugen og bliver guidet så øvelserne ikke bliver øvet forkert og dermed bare nærer de gamle vaner.I 1800- og 1900-tallet var det kutyme for sangere trænet hver dag af deres maestro i 8 år før de kom op på scenen. Vores teknologi er anderledes nu, og det betyder, at vi har mulighed for at optage sangtimer og dermed ikke behøver at træne med en lærer lige så ofte. Men på trods af teknologien kan de gamle vaner godt snige sig ind, så det kan være en klar fordel at træne sin stemme med en lære ofte. Som minimum vil jeg anbefale en time om ugen og hvis muligt to. Det er som sagt, fordi jeg tror på at det handler om at få etableret gode neuromuskulære vaner, der er så stærke at de erstatter de dårlige.

God arbejdslyst - vi ses i mit studie eller på Stemmefabrikken:)

Denne blog er inspireret af The talent code, Guy Babusek, Stemmefabrikken, mine elever og kollegaer.


64 views

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now