• Nana Rashid

Hvorfor I alverden sangteknik??!


Alle snakker om sangteknik - men hvorfor er det så vigtigt? Kan man ikke bare synge og lade det hele handle om udtrykket fra begyndelsen? Det er spørgsmål jeg ofte møder. Og jo, der er få, der har det sådan, at de uden at træne stemmen kan holde til at synge frit og sundt time efter time og dag efter dag helt uden at træne stemmen - men langt største delen af os skal holde stemmen i form og vedlige. Det ville være det samme som ikke at træne op til at løbe et marathon. Stemmen er ligesom resten af kroppen den skal holdes i form, det er ikke nok at have lært at synge en gang, det skal holdes vedlige. De fleste mennesker ved hvordan det føles at træne efter en lang ferie det samme gælder for stemmen.

Michael Jackson er et godt eksempel på en kunster, der som professionel sanger tog sangtimer og havde en fast sanglærer ansat på sine produktioner. Han trænede sin stemme som en sportsmand ville træne sin krop. Det bemærkelsesværdige er, at Michael Jackson lød på samme måde live som på sine plader lige til det sidste. Og jeg mener i den grad han bibeholdte sit særpræg og sit kunstneriske udtryk, som nogle sangere er så bange for at miste ved at træne teknik. I den sammenhæng tror jeg, det er vigtigt at holde fokus på, hvorfor vi lærer sangteknik. For mig er det for at få kunstnerisk frihed, men også større sangglæde.

Vi hører ofte om kunstnere, der efter deres succes må aflyse tournéer for at give stemmen et langt hvil eller faktisk ender med at skulle opereres i stemmen. For ikke længe siden gik Sam Smiths dårlige nyhed om en udbrændt stemme verden rundt. Og det der faktisk slog mig mest var, at han netop indlemmede resten af verden i sin stemmes genoptræning og det viste mig netop at være en Institute for Vocaladvancement øvelse, “the straw” - lidt sjovt. Vi ved som sangere eller foredragsholdere aldrig, hvornår vi måske lige pludselig står over for en lang række koncerter eller foredrag. Så stemmetræning er altså nødvendig for at opnå sund og fri stemmebrug.

#voicestudio #sangundervisningikbh #sangundervisningkbh #sanger #stemmetræning #vokal #sangteknik

37 views

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now